31 maart 2016

E-peil en zonnepanelen

Bij de opmaak van ons budget hadden we rekening gehouden met zonnepanelen maar dat stond in de kolom "niet nodig om te verhuizen". Voor ons was dit dus niet dringend maar de berekening van ons E-peil heeft daar verandering in gebracht.

In het kort: het E-peil is een maatstaf om te berekenen hoeveel energie een woning nodig heeft. Hoe lager het peil hoe energiezuiniger je woning. Het wordt berekend aan de hand van o.a. de luchtdichtheid en oriëntatie van de woning maar ook de soort verwarming en ventilatie die je installeert. Aan de oriëntatie van je woning kan je weinig veranderen natuurlijk maar bepaalde, grote keuzes bepalen wel hoe laag je uiteindelijk scoort. Dankzij onze goeie luchtdichtheid, ventilatie systeem D en geothermische warmtepomp berekende onze EPB coördinator dat we op E41 zouden landen. Indien we 20 zonnepanelen zouden zetten van 260kwp zelfs op E16. De overheid heeft de laatste jaren zijn best gedaan om het aantal subsidies serieus terug te schroeven om het gat van de groenestroomcertificaten te dichten. Toch zijn er nog een aantal premies op basis van het E-peil. Onze bouwaanvraag werd in 2014 bij de gemeente binnengebracht, voor ons betekent dit dus:

- Een premie van 1800 euro van Eandis voor E40 + 50 euro extra per punt dat je onder de E40 gaat (voor E16 = 1800 + (50 euro x 24 (E40-E16)) = 3000 euro
- Voor een woning met E40 of minder is er ook een korting van 50% van 5 jaar op je onroerende voorheffing. Maar omdat we nog beter doen dan E30 met zonnepanelen wordt dit 100% (volledige vrijstelling dus). We weten momenteel niet wat ons kadastraal inkomen is (dus ook de onroerende voorheffing niet) en kunnen hier nog geen getal op plakken. Zelfs als we hier een heeeeel conservatief bedrag op plakken van 500 euro per jaar, betekent dit ook een besparing van 2500 euro.

E41 = 0 euro
E16 = minimum 5.500 euro

Daarmee dekken we dus al een groot stuk van onze zonnepanelen. Binnen de 3 à 4 jaar zijn deze terugverdiend en zouden we dus gek zijn om ze niet te plaatsen.

De panelen zelf hebben we aangekocht via een groepsaankoop van Test Aankoop. Het bedrijf Perpetum Belgium won de groepsaankoop we hebben dus kunnen aankopen aan een scherpe prijs. We kunnen Perpetum alleen maar aanraden; heel vlotte communicatie met verkoper, administratie en arbeiders (daar kunnen nogal wat aannemers van leren!) en ze hebben rekening gehouden met het feit dat de deadline van ons EPB rapport eind maart was en zorgden dus voor een snelle plaatsing. Op 1 dag was alles geplaatst door heel competente en vriendelijke mensen. Zeker geen klagen dus, integendeel. Onze meter loopt soms zelfs al achteruit en daar doe je het tenslotte voor  :-).

1 opmerking:

  1. Interessant artikel Manu. Wij hebben ons niet goed laten begeleiden en halen helaas niet alles uit onze zonnepanelen. Volgens mij hebben we er te veel. Helaas beseften we dat pas toen wij dit artikel lazen:

    http://blog.eneco.be/zon/hoeveel-zonnepanelen-nodig/

    Het is ongeveer een jaar geleden dat jullie dat gedaan hebben? Wat zijn jullie ervaringen met de zonnepanelen?

    BeantwoordenVerwijderen