19 oktober 2015

Terugblik: sanitair

Graag willen we met onze mede-zelfbouwers onze ervaringen delen over het plaatsen van onze sanitaire aan- en afvoeren. Zoals jullie konden lezen op een vorige blogpost, hebben we hiervoor samengewerkt met Sack Zelfbouw. Allereerst, het werken met collectoren (zoals deze firma aanbiedt) is echt een gemakkelijke manier om het nodige sanitaire water te verspreiden binnen de woning. Het is een zeer logisch systeem: van aan de collector van het regenwater, bijvoorbeeld, vertrek je met de leidingen naar de punten die je wil voorzien van regenwater (bij ons de WC's, wasmachine, uitgietbak en buitenkraan). Het afrollen en aansluiten van de leidingen heb je redelijk snel onder de knie (en kan je herhalen voor alle aansluitpunten in de woning). Waar we wel wat problemen mee hebben gehad zijn de inbouwdozen. Tijdens ons gesprek met de verkoper (wij toen nog als volledige leek wat betreft sanitair - en alle andere zaken) werd ons verteld dat de inbouwdozen "standaard" waren. Dat zal wel zo zijn, maar in de badkamer hadden we de inbouwdozen geplaatst alvorens we onze badkamerkranen hadden aangekocht. Heel wat kranen van Grohe (en misschien andere merken?) werken niet met de standaarddozen maar hebben hun eigen inbouwkraanwerk. Ons advies: kies dus zeker je kranen alvorens je de inbouwdozen begint te plaatsen...


Hetzelfde geldt voor de "algemene maten" van de diameters van de afvoeren. Voor het badkamermeubel leverde Sack ons een afvoer van diameter 40 mm, terwijl onze badkamersifon (die we pas nadien gekozen/gekocht hadden) een diameter van 30 mm heeft. Wanneer de diameters niet overeenkomen, kan je natuurlijk ergens een tussenstuk kopen maar je moet er wel extra tijd en energie in steken. Het kan dus nooit kwaad om eerst advies in te winnen bij een ervaren loodgieter (over wat je allemaal nodig hebt), alvorens aan de slag te gaan met een (zelfbouw-)firma. We willen zeker niet negatief overkomen t.o.v. Sack, we willen wel andere zelfbouwers (die ook misschien leken zijn zoals wij) aanraden om zo snel mogelijk keuzes te maken i.v.m. de sanitaire afwerking van hun woning om kleine frustraties te vermijden. De paar keer dat we Sack contacteerden, werden we voorts heel goed geholpen; weinig firma's waar de medewerkers zo gemotiveerd lijken. Conclusie is dus: zijn we tevreden? Jazeker maar stap niet zo maar een zelfbouwfirma binnen en bestel blindelings wat men je voorstelt (zeker niet als je van plan bent om niet het volledige pakket te nemen).

1 opmerking:

  1. Dat komt eigenlijk behoorlijk goed overeen met mijn ervaring. Het is niet dat ik ONtevreden ben, maar had er gewoon wat meer van verwacht. Ik ben benieuwd hoe het van de week bij ons gaat als Sack de CV ketel komt aansluiten.

    BeantwoordenVerwijderen