14 januari 2015

Voorbereidingen elektriciteit (januari 2015)

Bij het plaatsen van de elektriciteit komt heel wat kijken. We moeten zelf beslissingen maken i.v.m. het aantal en de plaats van de stopcontacten, alsook het aantal en de plaats van de lichtpunten. Voor de stopcontacten denken we vaak 'beter te veel dan te weinig' terwijl we voor de lichtpunten niet echt overdadig willen gaan. Zelf zijn we geen echte fan van inbouwspotjes (het aantal daarvan loopt in sommige woningen ook nog hoog op) en mooie lichtarmaturen zijn toch ook redelijk hoog geprijsd. Dus bij de lichtpunten gaan we voor 'kwaliteit boven kwantiteit'. Wordt zeker en vast vervolgd.

Voor de voorbereidingen van de elektriciteit is er een verschil tussen onze binnen- en buitenmuren. Onze binnenmuren zijn opgebouwd uit een dubbele OSB beplating met daar tussenin 10 cm rotswol. Om bijvoorbeeld een stopcontact te plaatsen moeten we de OSB plaat uitklokken ter hoogte van het stopcontact en ook net boven de vloer en houten balk om zo de elektrische draad van onderen naar boven door te trekken. Op de vloer worden deze draden later in de PUR weggewerkt. Alle stopcontacten worden geplaatst met holle wand dozen van Legrand. Deze zijn iets duurder dan andere merken, maar via andere zelfbouwers hoorden we dat het gemakkelijker werken is met deze dozen wat betreft de elektrische aansluitingen in een later stadium. Ook hier: wordt zeker en vast vervolgd.Onze buitenmuren zijn langs de binnenzijde bekleed met 5cm gutex isolatie. De stopcontacten worden opnieuw met de klokboor gemarkeerd, maar aangezien deze beplating opgebouwd is uit houtvezel moeten we deze verder uitsnijden met een kleine zaag en breekmes. Het proces zelf is zeker gemakkelijker dan het uitslijpen van leidingen in een traditionele bakstenen woning, maar ook hier komt er heel veel stof bij kijken.

 

Aangezien we de elektriciteit zelf installeren (met vooral de hulp van papa's Derom-Dickmans ;)), gingen we op zoek naar een winkel waar we ons materiaal aan een voordelige prijs konden kopen. Die vonden we bij Zelektro.be - een webwinkel waarop we tot nu toe twee bestellingen hebben geplaatst voor ons installatiemateriaal.

Even ter verduidelijking: bij elk bericht zal je opmerken dat we telkens de retailer vernoemen waar we onze spullen kopen of met wie we samenwerken. Dit is omdat de meest voorkomende vraag die wordt gesteld is: "Waar hebben jullie dit of dat gekocht?". Deze vermelding wil zeker niet zeggen dat wij gesponsord worden (we wish :))! We doen gewoon vrij veel research online naar de beste prijs-kwaliteit (op andere bouwblogs en bouwforums bijvoorbeeld). We willen onze keuzes dan ook toelichten en hopelijk langs deze weg toekomstige bouwers informeren. Maar doe dus zeker je eigen research, we hebben ondervonden dat je heel wat kan uitsparen door op zoek te gaan op het net.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten