23 december 2014

Ventilatie (december 2014)

Voor onze technieken schreven we bedrijven aan die zelfbouwpaketten verkopen. Aangezien we zelf geen "stielman of -vrouw" zijn, vonden we dat voor ons de beste oplossing. De aankoopprijs van het materiaal ligt misschien wat hoger dan de internetprijzen, maar de extra begeleiding en service rechtvaardigen voor ons die meerprijs. Voor de ventilatie kozen we in zee te gaan met Dierickx Ventilatie uit Sint-Niklaas. In tegenstelling tot de meeste zelfbouwbedrijven, kan je bij Dierickx enkel terecht voor ventilatie. De persoonlijk aanpak van zaakvoerder Joris (inclusief een demonstratie van zijn eigen toestel in zijn eigen woning), maakte dat wij onmiddellijk een verkoopsovereenkomst tekenden bij ons eerste bezoek. Aan de hand van ons gesprek, gaf Joris zijn aanbeveling over welk type ventilatie het best bij ons project zou passen en natuurlijk welke service we konden verwachten. Ook bij de vragen die we op voorhand hadden (specifiek over ons legplan in samenspraak met onze aannemer), kregen we heel snel een mailtje terug met het antwoord en eventuele aanpassingen. Het soort toestel dat wij installeren is de Vasco D400 (systeem D). Dit toestel zou één van de stilste op de markt moeten zijn, met een laag verbruik en maximale energiebesparing door het gebruik van warmteterugwinning.


Op onze eerste 'echte' werkdag kwam Stijn van Dierickx Ventilatie onze installatie niet alleen leveren, maar gaf hij ook nog enkele nuttige tips voor een goede en vlotte zelfbouw installatie. Met de informatie nog vers in het geheugen, zijn we er in de namiddag onmiddellijk in gevlogen. Onze aannemer had ons al wat op weg geholpen door de kanalen in de houten liggers reeds uit te boren. Dat heeft ons niet enkel wat tijd uitgespaard (hoewel de buizen door de kanalen duwen ook wel een zware karwei is), het ziet er ook veel netter uit. Zo hoef je ook niet overal met een verlaagd plafond te werken om de buizen te verstoppen. Na een halve dag werk hadden we al enkele buizen en de twee verdeelkasten kunnen plaatsen. Het is toch aan te raden om met voldoende werkvolk aan de slag te gaan. De buizen zijn niet altijd even makkelijk te hanteren (vooral niet als er 50 m buis op een rol zit), en het duwen en trekken vereist toch wat kracht en moeite.




Na een eerste goede dag, verliep de tweede dag wat moeizamer. Op een aantal plaatsen moesten we met een klokboor gaten door de vloer en dikke houten balken boren. Uiteindelijk allemaal geen probleem, maar aangezien we niet de juiste klokboor hadden, was er een ritje naar de doe-het-zelf winkel nodig waardoor je toch wat kostbare tijd verliest. Een dag later konden we het eerste deel van de installatie gelukkig afsluiten. Ik zeg het eerste deel want het toestel zelf dient nog aangesloten te worden, evenals de doorvoeren naar buiten.



20 december 2014

Goed geïsoleerde ramen

Net voor het bouwverlof werden de ramen geplaatst, zo kunnen we tijdens de vakantieperiode wat 'warmer' en 'droger' verder werken. De ramen zijn uit PVC (RAL kleur 7021) van het merk Aluplast Ideal 8000. We hebben gekozen voor driedubbel glas met een isolerende waarde van Ug = 0.7 W/m2K.



09 december 2014

Wat men kan op 1 dag...

Voor de mensen in dienst bij onze aannemer was het vandaag een lange dag... 's Ochtends vroeg zijn we gearriveerd met verschillende ladingen die samen ons huis vormen en bij het schrijven van deze blogpost zijn ze nog steeds aan het werk. Gelukkig geeft de werfkraan genoeg licht, vergelijkbaar met een klein voetbalstadion. De mensen die passeren gaan zeker verschieten - net zoals wij trouwens - want op 1 dag heeft men ons huis volledig in elkaar gezet. Wie denkt dat we volgende maand al kunnen verhuizen, heeft het spijtig genoeg wel mis. Het zware werk - voor ons althans - moet nog komen aangezien we de technieken en afwerking voor eigen rekening nemen.

06 december 2014

Einde grondwerken

Vorige week heeft onze aannemer de grondwerken afgewerkt. Er werd dus op de fundering een eerste rij stenen gemetst zodat de vloerplaat gestort kon worden. Dit heeft even kunnen drogen en daarna werd er een eerste rij Ytongstenen gemetst waarop onze woning gemonteerd zal worden. Na een week rust heeft men vandaag de bitumen op de Ytongstenen gebrand om de waterdichtheid langs de buitenzijde te verzekeren. De volgende stap is de levering van het huis!