14 oktober 2014

Martin Vandereyt en Zonen, onze houtskeletbouwers

Toen we de beslissing maakten om ons eigen huis te bouwen, was het voor ons al een uitgemaakte zaak dat we dit in houtskeletbouw gingen doen. In Noord-Amerika is hout de norm: het is duurzaam, energiezuinig en het bouwproces zelf gaat enorm snel. De idee dat in hout bouwen duurder is dan in baksteen gaat zeker niet op; de meeste Belgen hebben gewoon een baksteen in de maag... In onze zoektocht naar een houtskeletbouwer, contacteerden we een tiental bedrijven. (Te veel eigenlijk achteraf gezien - wij raden toekomstige bouwers dan ook aan om eerst hun wandopbouw te kiezen en daarna bedrijven te selecteren die de gekozen wandopbouw aanbieden). Wij schreven zowel kleine bedrijven als de grote sleutel-op-de-deur firma's aan. Aangezien we van nul zijn begonnen (en er dus ook geen kennis van houtskelet hadden), heeft het eventjes geduurd vooraleer we wisten welke wandopbouw voor ons de "juiste" was. We kozen voor een constructie die luchtdicht en dampopen is.

Bij luchtdicht bouwen worden alle naden en kieren met speciale tape aan de binnenzijde van de woning afgetaped zodat er geen (of zo weinig mogelijk) warme of koude lucht van buiten naar binnen kan en omgekeerd. Vooral bij de installatie van de ramen dient dit werkje nauwkeurig te gebeuren. Nadien wordt er een blowerdoortest uitgevoerd om de luchtdichtheid te testen en eventuele lekken op te sporen en te herstellen. Wanneer je luchtdicht bouwt, is een goed ventilatiesysteem van groot belang. Daarom kozen we voor een ventilatiesysteem D met een automatische regeling die zorgt voor een optimale warmterecuperatie (later hierover meer). Bij dampopen bouwen zorg je ervoor dat het vocht dat je binnen creëert (bijvoorbeeld in de keuken en badkamer) wel naar buiten kan en dus niet wordt opgesloten in de woning. In onze wandopbouw zit dus geen dampdichte folie, 1) omdat deze folie het vocht laat condenseren op of in de muren waardoor er schimmels kunnen ontstaan en 2) omdat men niet kan garanderen dat die folie nergens doorboort gaat worden wat eveneens voor problemen kan zorgen.

Na het overlopen van de verschillende offertes waren er nog een drietal bedrijven in de running. Uiteindelijk baseerden we onze finale beslissing vooral op ons buikgevoel (maar we mogen niet vergeten dat we ook hebben beslist om de financiële cijfers van de bedrijven te checken wat soms verbazende resultaten opleverde) en kozen we voor Martin Vandereyt en Zonen uit Zonhoven. Het is een familiebedrijf in de strikte zin van het woord en dat voel je ook meteen als je het bedrijf binnen stapt. Vader Martin zit al meer dan 30 jaar in het vak en zonen Stijn en David doen er als projectleider en werfleider alles aan om de bouw van A tot Z op te volgen. Het bedrijf heeft heel wat bekwame mensen in dienst die je begeleiden, ze zijn dus groter dan je zou verwachten. De wandopbouw die we bij Martin Vandereyt gekozen hebben is dus de volgende (van binnen naar buiten):

- Gyproc 12.5 mm
- Gutex thermoinstall 50 mm (geïsoleerde leidingenspouw)
- OSB3-plaat 18 mm (luchtdicht afgetaped)
- Houtskelet/keperwerk 45 x 145 mm (geïsoleerd met cellulose)
- Gutex thermowall 60 mm met daarop 1.5 mm siliconenpleister OF
- Gutex multitherm 60 mm met daarop lattenwerk en houten gevelbekleding (een combinatie van twee materialen in de gevelbekleding)

De eerste week van november start de aannemer met de grondwerken en wij kijken er alvast naar uit!

1 opmerking:

  1. Hout is ook een stuk sneller en goedkoper dan bakstenen. De huizen in amerika zijn ook wel een stukje gevoeliger voor zwakheden dan de huizen van baksteen zoals in europa! Heel veel succes in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen